Zbog nedostatka radnika u Hrvatskoj, tvrtke odbijaju poslove

Do toga je došlo nakon ulaska Hrvatske u EU i otvaranja granica, a pogotovo nakon liberalizacije tržišta rada u Njemačkoj.

U posljednje dvije i pol godine u graditeljstvu je došlo do velikog odljeva kvalificiranih radnika pa je manjak sve izraženiji. Prema podacima HGK, najviše nedostaje kvalificirane radne snage majstorskih zanimanja, poput zidara, tesara, keramičara, montera suhe gradnje itd. Zbog toga se događa da tvrtke moraju odbijati poslove jer ne mogu osigurati dovoljno radnika. Do toga je došlo nakon ulaska Hrvatske u EU i otvaranja granica, a pogotovo nakon liberalizacije tržišta rada u Njemačkoj.

Kako piše Večernji list, iako u HZZ-u ima prijavljenih nezaposlenih ljudi čak i deficitarnih zanimanja, to nije realan prikaz i građevinske tvrtke to dobro znaju. Te osobe ili rade na crno ili uopće nisu zainteresirane za rad u struci, zbog čega tvrtke i upozoravaju da podaci Zavoda sadrže fiktivne nezaposlene osobe. Ove godine situacija se poboljšala jer je Vlada odobrila više kvota za građevinske tvrtke, ukupno 2080, dok je lani kvota bila za 500 radnika.

No i kvote nisu trajno rješenje, slažu se građevinari, pa tako predsjednik Udruženja graditeljstva pri HGK i predsjednik uprave Tehnike Zlatko Sirovec kaže kako je potrebno urediti evidenciju na burzi rada, ali i obrazovni sustav uvođenjem dualnog obrazovanja. Jer trenutačno, kako radne snage s burze nema, oni sami ulažu u edukaciju radnika i trenutačno je oko 50 stranih radnika u Tehnici na školovanju. Najviše ih je iz regije, a vode se i razgovori s nekim ukrajinskim tvrtkama o uvozu radnika, s obzirom na to da ondje građevinske tvrtke nemaju puno posla pa imaju i viška radnika.

izvor: www.poslovni.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *