VELIKA VIJEST S KONFERENCIJE HANZA MEDIJE Andrej Plenković objavio da cijena plina ostaje ista

NOVO 11:22 – Vlada RH i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uložili su maksimalne napore kako bi omogućili da promjene na tržištu vezano uz cijenu plina ne osjete građani. Cijena plina za kućanstva od 1. travnja ostaje na istoj razini.

– Mi smo prvo Ministarstvo koje se uhvatilo u koštac s problematikom plinskog poslovanja. Napori koje smo poduzeli i kojima smo spriječili značajno poskupljenje plina pokazuje da populisti iz opozicije koji su prije imali priliku krojiti politiku nisu bili u stanju voditi energetski sektor Hrvatske – rekao je državni tajnik Ante Čikotić.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike poduzelo je sve raspoložive mjere kako bi utjecalo na cijenu plina te su se sagledale sve stavke u strukturi cijene plina kako bi se našlo prostora da ne dođe do udara na standard građana. I to kroz, primjerice, smanjivanje udjela u cijeni koje imaju tranzitni i transportni troškovi, troškovi skladištenja te racionalizaciju poslovanja državnih tvrtki.

Posebno se vodilo računa da se kroz smanjenje ostalih troškova koji se plaćaju kroz račun za plin, uz zaštitu građana i industrije, istovremeno osigura da se ne našteti poslovanju naših energetskih kompanija poput HEP-a i Plinacroa.

– Kroz smanjenje tarifa i ostalih stavki u računima, benefite će osjetiti i građani i industrija – istaknuo je državni tajnik Čikotić.

10:39 Nakon obraćanja na konferenciji premijer Plenković je ekskluzivno novinaru Jutarnjeg lista ustvrdio kako neće doći do povećanja cijene plina, a tržišno povećanje cijene plina riješit će se na način da će se provesti ušteda na nekoliko drugih administrativnih stavki koji opterećuju cijenu plina.

Pritom je premijer kazao kako će Vlada tu odluku donijeti na današnjoj telefonskoj sjednici poslijepodne na kojoj će se odrediti cijena plina koju će HEP kao glavni distributer prodavati ostalim posrednicima u tom lancu prodaje.

– Dao sam Ministarstvu nalog da se ne povećava cijena plina te da se ona odredi prema HEP-u i našli smo način kako da smanjimo margine i marže – rekao je premijer okupljenim novinarima, a onda i odgovorio i na ostala aktualna pitanja. Novinare je zanimalo kako ocjenjuje posljednje događaje u HNL-u:

– Nisam gledao utakmicu u Vinkovcima jer sam imao posla za vikend, no ja sam za to da imamo fer natjecanje. Danas nam dolaze čelnici nogometnog saveza na razgovor jer i mene zanima kvalitetan sport, razgovarat ćemo o organizaciji skorašnje važne kvalifikacijske utakmice Hrvatske protiv Ukrajine.

Premijer je prokomentirao i apel Mosta, koji je jučer zatražio odlazak kompletne nogometne vrhuške: – Zakon o sportu se mora poštivati. No, koliko ja znam, Vlada i Sabor ne biraju vodstva naših sportskih saveza i ja nisam sklon politiziranju sporta. Ja sam za da se sport prepusti sportašima, koncept u kojem Stojko Vranković vodi košarkaški Savez, Perica Bukić vaterpolski, a Davor Šuker nogometni načelno je dobar – zaključio je Plenković.

U tijeku je konferencija „Demografija – refleksije na mirovinski sustav“ organizirana od strane nakladničke kuće Hanza Media u suradnji s Udrugom društava za upravljanje mirovinskih fondova. Cilj konferencije je osvijestiti ozbiljnost demografskih problema kao središnjeg pitanja hrvatske budućnosti te postizanje učinkovitog i sveobuhvatnog odgovora na demografske izazove i njihovu usku povezanost s održivošću mirovinskog sustava.

U hotelu Esplanade okupilo se više od 200 sudionika, uvaženih predstavnika političke, poslovne i akademske zajednice. Uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, na konferenciji sudjeluju potpredsjednik Hrvatskog Sabora Željko Reiner, ministar financija Zdravko Marić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić te ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić.

Sudionike je pozdravio Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, istaknuvši  kako smo svi u Hrvatskoj svi svjesni toga da je demografska struktura ključno pitanje naše budućnosti. Budućnost će biti teška ako ne riješimo demografske probleme u skorije vrijeme. Najveći izazov je ukazati da problemi traže koordiniranu akciju više resora, te je cilj ovog okupljanja osvijestiti javnost da nema sustava koji nije pod utjecajem demografije. Demografija nije samo izazov već i šansa.

Uvodni govor održao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, naglasivši da o demografiji moramo govoriti više i okupljati se poput na ovoj konferenciji. Predviđanja govore da će do 2060. stanovništvo narasti do deset milijardi, no većina rasta se odnosi na zemlje u razvoju. Hrvatska je u jednom desetljeću izgubila 150.000 stanovnika. Pada natalitet, stanovništvo se iseljava, ali i stari – svaki peti Hrvat je stariji od 65 godina, što se odražava na sve hrvatske resore. Naša je zadaća poboljšati uvjete života u Hrvatskoj – posao, stambeno pitanje i osnivanje obitelji. Svakog mjeseca za mirovine odvajamo tri milijarde kuna i mirovinski sustav uskoro neće biti održiv, no Vlada mirovinske fondove vidi kao partnere u reformi.

U prva četiri mjeseca usvojene su Vladine odluke koje potiču demografsku obnovu. Raste financijska potpora roditeljima, te je premijer podsjetio da u drugoj polovici ove godine dolazi do povećanja rodiljnih i roditeljskih naknada s 2.660 na 3.991 kuna, za što su osigurana sredstva u državnom proračunu. Nadalje, porezna reforma ima pozitivne demografske učinke, poput povećanja životnih standarda i primanja. Ujedno, u pripremi je Zakon za subvencioniranje stambenih kredita za mlađe od 45 godina, kao pomoć mladim obiteljima. Zakon o poticanju zapošljavanja pridonosi poticanju zapošlavanju mladih i teško zaposlivih osoba, a donesen je i Akcijski plan za administrativno rasterećenje te su povećane su plaće u državnim i javnim službama.

Najavio je da će Vlada osnovati Vijeće za demografsku revitalizaciju Hrvatske u suradnji s Ministarstvom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike u kojoj će sudjelovati svi ministri važni za ovo pitanje. Pobošljavati će se pristup vrtićima te razvijati kultura života. To ne znači zabranu pobačaja, ali povećava se senzibiliziranost prema mladim obiteljima.

– Pitanje koje je temelj ukupnog razvoja Hrvatske jest demografija i zahvaljujem organizatorima koji su skupili ovako ugledno društvo.

Predviđanja govore da će do 2060. stanovništvi narasti na 10 milijardi, ali u većini europskih društava pokazatelji su negativni.

Hrvatska stari, u jednom desetljeću izgubili smo 100.000 stanovnika. Stopa nataliteta je niska, a mladi iseljavaju. Prosječna starost narasla je za 10 godina 2011. što nas svrstava u najstarije nacije Europe. Gotovo svaki peti Hrvat danas je stariji od 60. godina.

To ima utjecaj na gospodarstvo, a proteklih godina imamo i trend iseljavanja mladih i obrazovnih.

Naša je zadaća poboljšati uvjete življenja, kako bi mladi ostajali u zemlji i ovdje rješavali svoje potrebe.

Zato je potrebno iseljenu Hrvatsku uključiti u razvoj zemlje i po mogućnosti ih vratiti u zemlju.

Dodatno zabranjavaju procjene EK da će starije stanovništvo dodatno rasti. Svaki mjesec izdvajamo 3 milijarde eura za mirovine i dugoročno je neodrživ taj sustav.

Demografske politike imaju ključno mjesto u programu moje Vlade. Zato smo usmjereni na prostornu ravnotežu stanovništva i zato je ustrojavanje ministarstva više od obične podrške.

Raste financijska podrška roditeljima. Osigurana su sredstva za veće rodiljne naknade i to već u polovici godine.

U tijek je javno savjetovanje o rodiljnim naknadama kako bi se to i pravno uredilo. Planirano je 150 milijuna kuna više u proračunu.

U pripremi je zakon o subvenciranju stambenih kredita za mlađe od 45, a za svako novorođeno dijete sufinanciranje bi bilo produženo na još dvije godine.

Osim demografskih mjera, povećanjem zaposlenosti stvaramo povoljniju situaciju za mlade. Te će mjere povećati socijalnu uključivost mladih.

Smanjuju se administrativni troškovi, a za tržište rada je važna usklađenost obrazovanja i tržišta rada.

Osnovat čemo vijeće za demografsku revitalizaciju Hrvatske u kojem će djelovati svi ključni ministri za demnografsku obnovu.

Podsebnu pozornost dajemo naporima za olakšavanje pristupa vrtićima. To obuhvaća pozitivno ozračje i rad na kulturi života.

Pred nam je mnogo izazova, ali demografija je ozbiljno pitanje i Vlada će učiniti sve da okrenemo negativne trendove i omogućimo ravnomjeran razvoj Hrvatske – rekao je premijer Plenković.

U nastavku će dr.sc. Stjepan Šterc predstaviti svoju studiju “Demografski razvoj Hrvatske kao temelj planiranja mirovinskog sustava”.

izvor: www.jutarnji.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *